Arhiv: Junij 2010

Letošnje Festivalsko poletje obeta številne zanimive prireditve

Festivalsko poletje se bo letos pričelo 5. julija s koncertom z naslovom »Mahler v Ljubljani«. Koncert je namenjen proslavitvi 150-letnice rojstva Gustava Mahlerja, skladatelja, ki je med letoma 1881 in 1882 deloval tudi v Ljubljani. Do konca poletja si boste lahko ogledali številne kulturne prireditve – operne predstave, muzikale, koncerte filharmonikov, nastope številnih zborov in solističnih izvajalcev. Eden izmed najzanimivejših dogodkov letošnjega festivala bo gostovanje Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki bo nastopilo z operno predstavo Richarda Straussa, Žena brez sence. Poletni program bo trajal vse do 26. avgusta. Takrat bo na sporedu Teater Español iz Madrida, ki bo izvedel Shakespearovega Hamleta v režiji Tomaža Pandurja. Tudi letošnji program vključuje tradicionalne prireditve, kot so denimo Poletna noč, Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, XIII. mednarodna likovna kolonija in razstave. V tem obdobju bo na Ljubljanskem gradu tudi kar nekaj s knjižnim svetom povezanih prireditev, ki bodo obeležile leto Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige. Skupaj lahko na festivalu obiščete kar 81 prireditev s preko 2000 nastopajočimi iz 30 držav.

 

 

Če ste doslej dopustili, da Festivalsko poletje mine brez vaše navzočnosti, imate letos poleg izjemnega programa še dodatne razloge za ogled prireditev. V primeru nakupa vsaj 6 vstopnic, ki so lahko za eno ali več različnih prireditev festivalskega programa, lahko namreč na blagajni Križank koristite 40-odstotni količinski popust. Vsi študentje in dijaki pa lahko na tej blagajni po 40 odstotkov nižjih cenah kupijo vse vstopnice za vse prireditve. V kolikor niste iz prestolnice, se lahko po ugodni ceni na pot proti Ljubljani odpravite kar z vlakom - tistim, ki bodo vstopnice za prireditve Festivala Ljubljana 2010 kupili na prodajnih mestih Slovenskih železnic (Ljubljana, Maribor, Celje), bodo Slovenske železnice namreč nudile kar 50-odstotni popust pri nakupu rednih vozovnic za izbrano vožnjo.


Kategorije: Kultura, Ljubljana z okolico
Oznake: festivalsko poletje, kulturne prireditve, Ljubljana, muzikal, operne predstave, slovenija


Arboretum Volčji Potok

Ime Volčji potok izhaja iz časa, ko so v okolici predstavljali veliko nadlogo volkovi, ki so se pogosto priklatili v tamkajšnje gozdove (nemško: Wolfsbühel).

 

»Arboretum« pomeni zbirko dreves in grmov, namenjenih raziskovanju, preučevanju in izobraževanju.

 

Arboretum je bil že od začetka zasnovan kot park, namenjen javnosti. Njegovi ustvarjalci so študijske zbirke rastlin uporabili kot gradivo za raznolike parkovne prizore in z zgledi predstavili, kako se osnuje estetsko in ekološko utemeljene kombinacije različnih rastlin. Park se razprostira na okrog 80 hektarjih, v njem se nahaja: dvorec in francoski vrt, galerija in parkovni paviljon, stari park, jezero rdečega javorja, parterni park, spodnji in zgornji angleški park, hujski travnik, južni in zahodni park, Souvanova loka, Rozarij, Veliko jezero, Jelova draga.

 

 

Arboretum je vrt za lesnate rastline. Zbirka lesnatih rastlin predstavlja živo drevje in druge lesnate rastline kot individuume in kot del raznih zasaditev. V njem uspeva približno 2.500 vrst in sort iglavcev in listavcev ter okoli 300 samoniklih zelnatih rastlin. Poleg lesnatih rastlin pa v zadnjih letih vključuje tudi razne zasaditve trajnic ter enoletnic, število teh se iz leta v leto spreminja. Drevesa in grmi pripadajo tako osnovnim botaničnim vrstam iz Evrope, Severne Amerike in Azije kot kultivarjem, ki so bili vzgojeni v okrasne namene.

 

 

Arboretum Volčji Potok je kulturni spomenik državnega pomena. Leta 1999 je bil razglašen za kulturni spomenik najvišjega pomena. Odlok o razglasitvi (Ur. list RS št. 82/1999) to odločitev utemeljuje z besedami: «Enota ima zaradi kulturnih, zgodovinskih, krajinskih in vrtnoarhitekturnih izjemnih lastnosti poseben pomen za Republiko Slovenijo. Zato jo razglašamo za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi spomenika oblikovane narave.«

 

Park letno obišče do 150 tisoč obiskovalcev. Odprt je od marca do decembra, s sezonskimi vsebinami, dogodki in prireditvami.

 

Več informacij http://www.arboretum-vp.si

 

 


Kategorije: Izleti
Oznake:


Izlet: Bukovniško jezeroKje: južno od naselja Bukovnica na jugovzhodu Goričkega


Kaj: Vedno bolj priljubljena izletniška točka (skoraj preveč), sredi narave, z znamenitostmi, kot so jezero, obkroženo z gozdom, v katerem se "skrivajo" energijske točke, ki jih je našel priznani radiestezist in so del trikotnika skupaj z Gradom na Goričkem in Razkrižjem.


Nad jezerom (100m) sta kapelica Sv. Vida, kjer je vsako leto v nedeljo po 15. juniju proščenje (žegnanje) in na ta dan pride na Bukovniško jezero tudi po več tisoč romarjev. Pod kapelico je Vidov izvir, kjer si obiskovalci umivajo oči za boljši vid.

 


Vidov izvir z zdravilno vodo:

 

 

Kapelica Sv. Vida (nad izvorom):

 

 

Več informacij o Bukovniškem jezeru si poglejte na povezavi: http://www.bukovniskojezero.si/default.aspx


Kategorije: Izleti
Oznake:


Izlet: Vegova pot

Verjetno ni Slovenca (ali pa ga vsaj ne bi smelo biti:)), ki ne pozna Jurija Vege. Velja za največjega slovenskega matematika. Poleg tega je bil tudi fizik, geodet, meteorolog in celo topniški častnik. Seveda mu je pripadal tudi plemiški naslov. Po njem je poimenovanih precej stvari (Vegova ulica v Ljubljani, gimnazija v Idriji, osnovna šola v Moravčah in še kaj), najbolj zanimiva od teh pa je verjetno krater Vega na Luni.

 

Vegova potKer je obisk kraterja na Luni za navadnega zemljana v praksi tako rekoč nemogoč, predstavljamo še eno stvar, ki nosi ime po Juriju Vegi in je primerna za daljši sprehod ali popoldanski izlet. Imenuje se Vegova pot. Vegova pot vodi po krajih, kjer je Jurij preživljal otroštvo. Konča se v hribovski vasi Zagorica, kjer se je rodil leta 1754.

 

Do Jurijeve rojstne vasi Zagorica vodita poti iz dveh različnih smeri.

 

 

 

 

Smer Moravče - Zagorica (1,5 ure)

Po tej poti se je Jurij Vega še kot fantič redno vračal domov v Zagorico od verouka in nedeljske šole v Moravčah. Pot se prične pri cerkvi sv. Martina, v središču in starem trškem jedru Moravč. Tam najdemo tudi spomenik Jurija Vege. Po približno kilometru hoje po podeželski poti proti jugu pridemo do cerkvice Žalostne Matere Božje na Hribcah. Ko prispemo do križišča, nadaljujemo pot naravnost do razgledne točke, kjer se nam odpre zanimiv in prelep pogled na grad Tuštanj in v ozadju na Kamniško-Savinjske Alpe. Od tu naprej se začne pot vzpenjati skozi gozd mimo Gedeta proti Spodnji Javorščici. Po vzponu, ki traja približno pol ure, pridemo do stare kmečke hiše pri Bovonu, ki resnično spominja na stare čase. Pri kužnem znamenju, ki stoji v bližini, se nato spustimo po vijugasti makadamski poti proti Križevski vasi. Ko prispemo do cerkvice Sv. Križa, se obrnemo proti zahodu in nadaljujemo pot proti Zagorici. Med potjo lahko občudujemo razgled na reko Savo in Ljubljano. Na Vehovčevi domačiji, ki stoji na mestu nekdanje rojstne hiše Jurija Vege, si lahko ogledamo Vegovo spominsko sobo in povprašamo domačine o življenju in delu barona Jurija Vege.

 

Smer Dolsko - Zagorica (1,5 ure)

Pot se prične v Dolskem pri kulturnem domu. Pelje nas mimo Žerjavovega gradu in cerkve Sv. Helene. Vzpon, ki traja dobro uro, poteka večinoma po gozdu, stopimo pa tudi na vaški kolovoz, ki je obdan s starimi jablanami in hruškami. Na vrhu pobočja so posamezne razgledne točke, ki ponujajo pogled na Ljubljansko kotlino, Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke. Pot nadaljujemo do stare kapelice, kjer je odcep proti Vrhu pri Dolskem. Tam zavijemo desno proti vzhodu. Po nekaj korakih se spustimo do glavne ceste, ki vodi naprej v Zagorico. Od tu je do domačije le še kratka pot. Na domačiji, kjer še danes živijo potomci znamenitega barona, si lahko ogledamo Vegovo spominsko sobo in stalno razstavo.

 


Kategorije: Izleti, Ljubljana z okolico
Oznake: izlet, Jurij Vega, Vegova pot, vzpon


Prelepa kolesarska pot po Prlekiji

Verjetno ste že razmišljali o kolesarjenju? Ste že razmišljali o kolesarjenju po prelepih gričkih Prlekije? Super je, če ste kje bližje iz tistih krajev, da pot do tja ni predolga. Za kolesarske navdušence pa seveda ni problem, naložiti kolesa v ali na avto in se odpeljati proti Prlekiji.

 

Prepričan sem da ste že slišali za kraj Jeruzalem, za Mursko polje ali Ljutomer. Če ste, potem veste, da lahko v Jeruzalemu in njegovih obkrožujočih goricah občudujete prelep razgled na sosednje gričke, sploh če ste tam v popoldanskem času, kadar svetloba od sonca pada pod kotom, ki vam pričara pravljično vzdušje in lepoto kraja. Mursko polje je prelepo, ker lahko občudujete reko Muro in se ob njej ustavite za trenutek ter poslušate kako mirno teče svojo pot.

 

Kolesarska pot po Prlekiji

 

Priporočam, da se na pot odpravite s kakšnim vodičem, veliko je dobrih vodičev, sam pa uporabljam in priporočam Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji (avtor: Igor Maher), res izčrpen vodnik po kolesarskih poteh, seveda so kolesarske poti večinoma vse označene, tako, da je težko zgrešit cilj, najbolje pa je še vedno vprašat kakšnega domačina, ki bodo veseli, da vam lahko pomagajo.


Kolesarjenje po Prlekiji je zanimivo tudi, ker je to dežela gričkov, to pomeni, da je veliko vzponov in spustov. Tako se na eni točki vzpnete grič in na vrhu občudujete razgled, nato sledi spust v dolino, da kjer se prijetno spočijete in ohladite.


Če boste lačni in bi radi dobro jedli je na poti med vasjo Svetinje in Jeruzalemom gostišče Taverna , zelo znana in priznana, priporočam, da si naročite vroče maline. 100m naprej je še vredna ogleda zidanica Malek, kamor lahko greste na pokušino vrhunskih vin iz bližjega okoliša.


Obilico lepih trenutkov na kolesu po Prlekiji!


Kategorije: Izleti
Oznake: izlet, izleti, jeruzalem, kolesarjenje, kolesarska pot, ljutomer, prlekija, vinska pot


Slovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare