Arhiv: Julij 2010

Kolesarski izlet: Iz Portoroža na Korte

Ko si enkrat na slovenski obala je »greh« ne stopiti na kolo in se podati raziskovati okolico. Podeželje naše primorske je lahko prav tako lepo kot samo morje. Ne diši sicer tako, ampak popolnoma drugače. Ima tisti domač priokus, saj veste, ko vidiš vinske trte, se ti v ustih kar nabere slina in mogoče, če se tako zelo poglobiš lahko čutiš okus tistega temno rdečega refoška. Ima tisti domač priokus, saj veste, ko vidiš vinske trte, se ti v ustih kar nabere slina in mogoče, če se tako zelo poglobiš lahko čutiš okus tistega temno rdečega refoška.

 

 

 

 


No pa se skupaj podajmo na pot iz Portoroža na Korte.

 

Avtomobil lahko pustite kjerkoli v Portorožu ali okolici. Osebno sem pot pričela kar pri turistično informacijskem centru na cesti Obala. Nadaljevala sem pot proti Luciji. Na desni strani nas spremlja morje, na levi pa se dviga portoroška naseljena stran. Po slabih dveh kilometrih prometne ceste se priključimo na hitro cesto Vinjole - Seča. Na levi strani nas opozori tabla, da moramo zaviti levo na cesto Korte. Pot se začne rahlo vzpenjati. Pripeljemo se mimo kmečkih hiš, ki spominjajo na leta nazaj. Prehiteli so me morda trije štirje avtomobili.

 

Tišina, ptički in gričevje me je spremljalo ves čas. Pozornost od prečudovitih barv narave so me odvrnili samo pozdravi prijaznih domačinov, ki so že pridno vezali vinograde, pripravljali zemljo za sajenje, nekateri so tudi že okopavali prve pridelke. Vsaka hiša ali hišica ima napis: »prodam olivno olje«, »prodam domače vino«. Tako zelo živijo s svojo tradicijo in to ima svoj čar. Vedno bolj sem bila visoko in čas je bil za sestop in pogled na desno, kjer se mi je odpiral pogled na slovensko primorje in stare soline. Oljčni nasadi, cvetoče drevje, visoke ciprese, star vodnjak, vinogradi ... kaj si lahko človek želi še več?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po tako zelo prijetni poti sem prišla v malo naselje strnjeno pozidanih hiš, prava slemenska vas z razgledom na alpski in dinarski svet. Pozdravil me je lajež psa, ki pa je svojo slabo namero hitro popravil z miganjem repka. Rahlo se držimo desno in že smo v središču Kort. Cesta se malo spusti proti gostilni Korte (na levi strani). Na desni je majhen »trg« in stara kmetijska zadruga. Naravnost in strm vzpon peljeta proti cerkvi v katerem so baročni oltarji iz leta 1762, zato nam je ta vzpon poplačan, saj se pri rekreaciji še dodatno kulturno izobražujemo. Južno pobočje Kort so obdani vinogradi, med njimi od prej naštetih sadnih dreves kot so breskve, češnje, mandljevci rastejo tudi smogovci.

 

 

  

Spust do gostilne Korte in desno proti Izoli. Pot se nekoliko zravna in kar vztraja nekaj časa. Ker je bilo že proti popoldnevu in sonce ni bilo več tako močno, sem morala kar stopiti hitreje po pedalih, da sem se malce ogrela in pognala kri po žilah. Kar naenkrat se cesta začne spuščati in v daljavi se že vidi morje. Za seboj po ostrih ovinkih in res dobremu spustu puščamo vasi kot so Nožed, Malija, Cetore. Ker pa se pred nami tako lepo odpre morje in Izola v vsej svoji lepoti, verjemite, morate zapustiti kolo in narediti nekoliko fotografij, saj bi si v nasprotnem primeru zagotovo kasneje to nedejanje očitali. Zaključimo spust, se pripeljemo čez most, ki seka hitro cesto in že smo v ulicah same Izole. Po nekaj minutah smo na obali, pijemo kavico in uživamo.

 

 

 

 

 

 

Pot lahko zaključimo, če seveda imamo nekoga, ki bi prišel z avtomobilom po nas ali pa se podamo nazaj po isti poti, le da nas iz Izolske strani čaka kar velik vzpon proti Kortam.

 

Skratka, glede na svojo fizično pripravljenost se v naprej odločite kako boste pot nadaljevali. Vsekakor je izlet vreden vsake kapljice znoja.

 


Kategorije: Izleti
Oznake:


Na kaj moramo biti pozorni v teh vročih dneh?

Bližajo se poletne počitnice, topli dnevi, uživanje na sončku, ležanje na plaži, sprehajanje po mestu, kolesarjenje, posedanje na kavici ... skratka uživanje!

 

Da vas opozorimo na nekatere nevšečnosti, smo za za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov!

 
Premalokrat se zavedamo ali pa se sploh ne zavedamo kako je nevarno izpostavljanje soncu! Da pa bomo to poletje breskrbno ležali na plaži in uživali na sončku, moramo pravočasno poskrbeti za primerno zaščito pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov!

 
Zakaj je pomembno, da se zaščitimo pred soncem?
Ker ima izpostavljenost soncu negativne učinke, kot so:
- opekline,
- staranje kože,
- razne lise po obrazu in izpostavljenih delih telesa,
- rumenkasto obarvanje kože,
- stanjšana koža ali in celo kožni rak...

Zato poskrbite za svojo kožo in jo primerno zaščitite, na voljo imate različne kreme z zaščitnimi faktorji od 15 - 50 ! Kreme lahko kupite v lekarnah, trgovinah, trafikah itd.

V kolikor je vaša koža nagnjena k alergiji na sonce, ne smemo pozabiti, da niso vsi izdelki primerno zanjo. Najbolje, da se v takšnih primerih posvetujete z dermatologom.


Kako je najbolje, da se zaščitimo pred soncem?
- soncu se moramo izogibati v času najmočnejšega sevanja ( med 10 in 16. uro);
- umaknemo se v senco;
- zaščitimo se lahko z oblačili, ki so dovolj gosto tkana ali tanka oblačila;
- priporočljiva je tudi uporaba pokrival in sončnih očal;
- uporabljajmo zaščitne kreme z zaščitnim faktorjem, ki so primerne za naš tip kože;
- zavesto se izogibajmo soncu ter
- pozabimo na porjavitev kože!


Koliko časa se lahko sončimo, da je še "zdravo"?
Zdravega sončenja NI, vsaka porjavelost pomeni poškodbo kože. UV žarki so oblika sevanja, ki imajo določeno energijo, ki gredo skozi našo kožo in zadanejo naše celice ter jih poškodujejo!

Kot je bilo že večkrat omenjeno, zdravega sončenja ni, toda vsi, ki bi želili imeti porjavelo kožo, najbolje, da uporabite samoporjavitveno kremo ali pa obiščite salon, kjer vam nudijo tudi teniranje celega telesa.

 


Zaščitite se pred soncem, pazite na svoje zdravje in uživajte!


Kategorije: Nasveti
Oznake:


BO FEjST – Bohinjski otroški festival

 

Morda lahko enodneven izlet ali pa kratek vikend oddih marsikomu olajša počitnice in kar je najvažnejše, otroke navduši. V želji po zabavni prireditvi namenjeni družinam in predvsem otrokom, so v Turističnem društvu Bohinj par let nazaj pričeli s prirejanjem zabavne in poučne prireditve za otroke.

 

Prireditev bo letos kar tridnevna in sicer 9,10 in 11 julija. Dogajanje bo v vseh vremenskih razmerah na prireditvenem prostoru Pod Skalco.

 

  

 

Dnevi bodo polni dogodkov vseh vrst. Obiskali jih bodo razni nastopajoči, imeli bodo veliko animacije in delavnic. Predstavil se bo čarovnik. Napihovali se bodo baloni, očarali vas bodo tudi z predstavami. Ker je prireditev v domačem okolju Bohinja, bo velik poudarek na domačih stvareh in naravi, zato bodo vsi obiskovalci lahko poskusili kuhati žgance, delati razne zadeve iz koruze ter seveda zaplesati z otroci Folklorne skupine Bohinj. Otroški festival bodo obiskale tudi zanimive živali, kot so koze pa tudi kače bodo imeli,...

 

 

 

 

 

Novost bo tržnica domačih izdelkov.

 

Dogodek, ki ga otroci že nestrpno pričakujejo se prične v petek 9.julija ob 10.00 uri zjutraj in se zaključi v nedeljo ob 20.00 uri zvečer. Vstopnine ni, ravno nasprotno - upajo, da bo vsak odšel s kakšnim lepim spominom in se z navdušenjem vrnil v letu 2011.

 

INFO: www.bohinj-info.com/bofejst

 


Kategorije: Kultura
Oznake:


Slovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare