Kategorija: Kultura

Noč čarovnic, strahov in rumenih buč

Noč čarovnic izhaja iz keltskega praznovanja predvečera praznika Vseh svetih, ki je na Irskem označeval konec poletja, dan za tem pa začetek zime ter novega leta. Kelti so verjeli, da mrtvi na ta dan zapustijo svoje grobove in obiščejo še živeče sorodnike in prijatelje. Mrtvi naj bi tudi pomagali keltskim svečenikom pri napovedih o prihodnosti. Čeprav so se Kelti mrtvih bali, so jih spoštovali. Kasneje so se običaji na noč čarovnic s preseljevanjem Ircev asimilirali tudi v ameriško in avstralsko kulturo.


Ste že izrezljali rumeno bučo, pripravili čajne svečke, čarovniški klobuk in metlo? Če tega še niste storili vam predlagam, da pohitite, saj je noč čarovnic pred vrati. Z njimi pa tudi številni dogodki, namenjeni malim in velikim ˝coprnjakom˝.

 

˝Čarovniške buče,˝ Foto: Lana Švab (2012)Pa poglejmo kam vse se lahko odpravimo:


1. Noč čarovnic na Starem gradu Celje se bo odvila 31.10. med 17.00 in 23.00 uro. V čarovniškem taboru boste lahko poskusili čarovniške zvarke, se udeležili tekmovanja za najboljšo čarovniško masko ali se odpravili na voden ogled ˝gradu smrti˝. Otroci do 10 let imajo prost vstop, vstopnina za odrasle z masko pa je 2€.

 

2. Scary Night v Planetu Tuš Koper je čarovniška zabava v maskah, namenjena odraslim ˝coprnjakom˝. Nora noč se bo odvila jutri, 31.10. od 21. ure dalje. Za srhljive ritme bo skrbel Mr. DJ-Andy.

 

3. Ljubitelje grozljivk bo razveselil že peti ˝maraton groze, gorja in gravža˝ v ljubljanskem Kinodvoru, ki se prične jutri ob 19h in traja do 7. ure zjutraj. Na sporedu bodo grozljivke kot so: Spisek za odstrel, Krokar T, Umori v Snowtownu in Hladna riba. Preobčutljivim odsvetujem ogled, neustrašni pa kar pogumno!

 

4. Arboretum Volčji potok vabi jutri med 18. In 19. uro na obisk v ˝začaran arboretum˝. Prinesite svojo bučo, vanjo položite čajno lučko in soustvarite dogodek. Otrokom je namenjena delavnica izdelovanja netopirjev. Pa ne pozabite na fotoaparat.

 

5. Ne spreglejte ˝zacumprane ponudbe˝ v slovenskih termalnih zdraviliščih!

 

Veselo ˝cumpranje˝!

 


Kategorije: Kultura, Ljubljana z okolico, Nasveti, obala, Prireditve
Oznake: Arboretum Volčji potok, buče, grozljivke, Halloween, Kinodvor, noč čarovnic, Planet Tuš Koper, Scary night partyProjekt: Trnfest- kultura, glasba, umetnost, lahkotnost

Projekt Trnfest je star 21 let. Četudi je postal del vsakoletnega poletnega dogajanja v prestolnici, ni nič kaj manj svež in zanimiv. Čez dan Trnfest obiščejo babice z vnučki, pozno popoldne se na improligi zbere staro in mlado, zvečer in do jutra pa predvsem zabave željni domači in tuji obiskovalci. Za vsakega se torej nekaj najde.  

 

Če bi rekli, da je Trnfest pač zgolj eden izmed mnogih festivalov, bi se zmotili. Trnfest je drugačen. Morda je kriva lokacija festivala- Trnovo, ki je od nekdaj čudežno delovala na ljudi. Spomnimo se Prešerna, ki se je prav tu zaljubil v Julijo in Plečnika, ki je tu živel in ustvarjal. 

 

˝Trnovo˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Od 31.07. do 01.09. se lahko na lastne oči prepričate, kako prijetno lahkoten, obenem pa vsebinsko bogat je Trnfest. Prednost Trnfesta je tudi ta, da so vse predstave, razstave, koncerti in zabave brezplačni-

 

Že jutri si lahko ob 21.uri, si lahko v KUDU Franceta Prešerna ogledate romantično humoresko Ugriz, Tine Janežič, nato pa se prepustite ritmom DJ-ev E.B.King, The Disko Don in Vuka.

 

 

Vse babice, ki med poletnimi počitnicami pazite na vnučke jih pripeljite na lutkovno predstavo in delavnico izdelovanja lutk ˝Svinjski pastir˝v četrtek, 02.08. ob 18.30h.

 

 

 

Več o programu Trnfest si preberite tukaj.

 


Kategorije: festivali, Kultura, Ljubljana z okolico, Prireditve
Oznake: festinval kulture, glasbe in filma, KUD Franceta Prešerna, Ljubljana, Plečnik, Prešeren, Trnfest, Trnovo, umetnostiSlovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare