Kategorija: Ljubljana z okolico

Noč čarovnic, strahov in rumenih buč

Noč čarovnic izhaja iz keltskega praznovanja predvečera praznika Vseh svetih, ki je na Irskem označeval konec poletja, dan za tem pa začetek zime ter novega leta. Kelti so verjeli, da mrtvi na ta dan zapustijo svoje grobove in obiščejo še živeče sorodnike in prijatelje. Mrtvi naj bi tudi pomagali keltskim svečenikom pri napovedih o prihodnosti. Čeprav so se Kelti mrtvih bali, so jih spoštovali. Kasneje so se običaji na noč čarovnic s preseljevanjem Ircev asimilirali tudi v ameriško in avstralsko kulturo.


Ste že izrezljali rumeno bučo, pripravili čajne svečke, čarovniški klobuk in metlo? Če tega še niste storili vam predlagam, da pohitite, saj je noč čarovnic pred vrati. Z njimi pa tudi številni dogodki, namenjeni malim in velikim ˝coprnjakom˝.

 

˝Čarovniške buče,˝ Foto: Lana Švab (2012)Pa poglejmo kam vse se lahko odpravimo:


1. Noč čarovnic na Starem gradu Celje se bo odvila 31.10. med 17.00 in 23.00 uro. V čarovniškem taboru boste lahko poskusili čarovniške zvarke, se udeležili tekmovanja za najboljšo čarovniško masko ali se odpravili na voden ogled ˝gradu smrti˝. Otroci do 10 let imajo prost vstop, vstopnina za odrasle z masko pa je 2€.

 

2. Scary Night v Planetu Tuš Koper je čarovniška zabava v maskah, namenjena odraslim ˝coprnjakom˝. Nora noč se bo odvila jutri, 31.10. od 21. ure dalje. Za srhljive ritme bo skrbel Mr. DJ-Andy.

 

3. Ljubitelje grozljivk bo razveselil že peti ˝maraton groze, gorja in gravža˝ v ljubljanskem Kinodvoru, ki se prične jutri ob 19h in traja do 7. ure zjutraj. Na sporedu bodo grozljivke kot so: Spisek za odstrel, Krokar T, Umori v Snowtownu in Hladna riba. Preobčutljivim odsvetujem ogled, neustrašni pa kar pogumno!

 

4. Arboretum Volčji potok vabi jutri med 18. In 19. uro na obisk v ˝začaran arboretum˝. Prinesite svojo bučo, vanjo položite čajno lučko in soustvarite dogodek. Otrokom je namenjena delavnica izdelovanja netopirjev. Pa ne pozabite na fotoaparat.

 

5. Ne spreglejte ˝zacumprane ponudbe˝ v slovenskih termalnih zdraviliščih!

 

Veselo ˝cumpranje˝!

 


Kategorije: Kultura, Ljubljana z okolico, Nasveti, obala, Prireditve
Oznake: Arboretum Volčji potok, buče, grozljivke, Halloween, Kinodvor, noč čarovnic, Planet Tuš Koper, Scary night partyTečem, torej sem

Na leto se tudi do trikrat preselim. Jeseni na obalo, poleti v prestolnico in vmes še za kak mesec na Štajersko. Za kruhom ne grem zgolj s trebuhom, kot pravijo, ampak s polnim avtom škatel, knjigami in drugim. Saj veste- krame se nabere. In ko pakiram škatle in razvrščam nujno od manj nujnega, tekaško opremo vedno spakiram nazadnje. Še isti večer ali naslednje jutro, ko sem varno preseljena, si nadenem tekaške copate, mp3 in gremo. Kjerkoli sem, se vedno najde kakšna steza za tek.


Zakaj tečem? Ker me celodnevno sedenje pred računalnikom spravi v turobno razpoloženje, tek pa mi ga pomaga odpraviti. Če se zalotim da dva ali tri dni skupaj zgolj lenarim, se mi vse naloge in obveznosti zdijo še težje kot so v resnici. Tečem zase in ritem prilagajam počutju. To pomeni, da se včasih tudi samo sprehajam in vmes globoko diham. Kaj pa vi? Kdaj ste nazadnje prisluhnili sebi in tišini v vas?


Danes se bom odpravila na PST, pot spominov in tovarištva. 35 km dolga pot na mestu kjer je med drugo svetovno vojno žica ločevala okupirano Ljubljano od okolice je živ spomenik. Med tekom po poti, se zavem, kako srečni smo, da smo svobodni. Morda se sliši klišejsko, ampak je res.

 

˝Del poti spominov in tovarištva poteka tik ob koseškem bajerju˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Poleg PST-ja je v Ljubljani in njeni okolici še kar nekaj primernih tekaških poti. Park Tivoli z Rožnikom , Šmarna gora in Grmada, pa tudi na Igu se kaj najde.

 

˝Park Tivoli˝, Foto: Lana Švab (2012)


Primorcem priporočam tek na Slavnik ali pa ob obali iz Lucije skozi portoroški tunel do Strunjana. Za slednje počakajte do jeseni, sedaj je prevroče.


˝Tek ob vodi pomirja.˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Tudi na Bledu sem že tekla. Enkrat okoli jezera je kar primerna dolžina. Vmes se ustavite, naredite par izpadnih korakov in se zazrite v zeleno vodo. Pomirilo vas bo.

 

Celo Štajerska regija ima veliko poti, primernih za tek. Čez 21 dni se bo v Mariboru zgodil dvodnevni Eko maraton. Vendar to ni edina tekaška prireditev letos. Seznam je precej dolg. Večino prireditev smo že zamudili, jagodni izbor pa ostaja. Poleg omenjenega še 17. Ljubljanski maraton, ki bo potekal konec oktobra.

 

Kjerkoli že boste tekli, ne pozabite na udobno obutev in ustrezno pijačo! Poleti zgolj voda ne bo dovolj, nadomestiti morate izgubljene elektrolite. Mešanica jabolčnega soka in mineralne vode je po mojem mnenju boljša izbira od sintetičnih izotoničnih pijač. 


Kategorije: Ljubljana z okolico, Nasveti, Prireditve
Oznake: Ekomaraton Maribor, Grmada, Ig, Ljubljana, nasveti, PST, Rožnik, Šmarna gora, tek, TivoliSlovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare