Oznaka: izleti

Živel prvi pika maj- praznik dela in klicaj!

Čeprav je prvi maj dela prost dan, gre v bistvu za praznik dela. Praznujemo ga v večini držav sveta, z izjemo Združenih držav in Združenega Kraljestva, kjer je praznik pred slabim stoletjem odpravila protikomunistična politika in ga nadomestila z ˝dnevom prava˝. Tradicija praznovanja prvega maja izhaja iz leta 1886 kot spomin na krvave demonstracije v Chicagu (Haymarketski izgredi), ko je delavska zveza zahtevala več pravic za delavce, med njimi predvsem uzakonjen 8-urni delovnik. V Sovjetski zvezi je oblast v 20.stol. podprla delavska zborovanja, s čimer je prvi maj tudi uradno postal praznik. Cerkev je poskušala prvemu maju dodati verski pridih leta 1955, ko ga je razglasila za praznik Svetega Jožefa Delavca.


Slovenci praznik dela obeležujemo s kurjenjem prvomajskih kresov, starejši pa tudi z nošnjo nageljnov. Na prvomajsko jutro nas običajno prebudi tradicionalna budnica lokalne godbe na pihala.


Za vas smo izbrskali nekaj lokacij letošnjih kresovanj na dan 30.04.2012:


Prvomajski kres na Gobavici, organizator: Občina Mengeš in Mengeška koča.
Prvomajski kres v Pečarovcih, organizator: TKŠD Pečarovci.
Mini prvomajski kres pod vznožjem Pohorja, organizator: Hotel Habakuk Maribor.
Prvomajski kres v Dolenjskih toplicah, organizator: Zavod za Turizem, Novo mesto.

 

Za tiste, ki razmišljate, da bi ˝podaljšan konec tedna˝ izkoristili za sprostitev s svojimi najbližjimi v eni izmed številnih slovenskih destinacij vam priporočamo LAST-MINUTE ponudbo:

 

Prvomajski oddih v Bovcu- napolnite se z energijo na svežem bovškem zraku v objemu gora!

Prvi maj na Pohorju- pester animacijski program za vso družino!

 

Foto: Lana Švab (2012)

 

Spočijte si, kjerkoli že boste. Vsaj na praznik dela ne mislite na delo!

 

 


Kategorije: Kultura, narava, Nasveti, pomlad, Prireditve
Oznake: animacija, Bovec, izleti, kresovanje, last minute, narava, oddih, Otočec, praznik dela, prvi maj, prvomajski izleti


Festivalna pomlad

Dnevi se daljšajo in postajajo vse toplejši. Po službenih obveznostih se ponavadi odpravimo za kakšno uro na svež zrak, prosti čas pa izkoristimo za športne in druge sproščujoče aktivnosti. Pomlad je čas, ko se dogajanje počasi seli ven, na odprto, čeprav je dobro pri roki imeti tudi dežnik.

 

Ko se boste spraševali kam bi se odpravili, vam je lahko v pomoč naslednji seznam prihajajočih dogodkov:

 

1. Pomlad v Medani


To soboto ste vabljeni na tradicionalno druženje ob izvrstni hrani in še boljši kapljici. Na dvorišču romantičnega gradu Gredič se bodo predstavili slovenski vinarji iz Medane- Ščurek, Movia, Klinec, Simčič, Mužič Pulec , v goste pa so povabili tudi dva italijanska vinarja. Zvečer boste v grajski vinski kleti lahko tudi zaplesali ob glasbeni spremljavi. Cena vstopnice, ki vključuje celodnevno dogajanje, degustacijo vrhunskih vin, pokušino jedi in zabavno druženje je 45€ /osebo. Za več informacij kliknite tukaj.

 

2. Festival Čokolade v Radovljici


Na sladko dogajanje v čast ˝božanske razvade˝- čokolade bomo morali počakati do 22. aprila. Organizatorji poleg degustacije čokolade, proizvedene z ljubeznijo v 8-ih čokoladnicah Slovenije, obljubljajo tudi prikaz izdelave čokolade, čokoladni ˝Cocktail show˝ v izvedbi Aleša Petka, ˝Cooking show˝ Kuharske šole Uroša Štefelina in SGTŠ Radovljica, kulinarična delavnica vinarstva Ščurek na temo spajanja vina in čokolade ter še mnogo več...

 

Foto: Lana Švab (2012)

 

3. Kvalifikacijsko tekmovanje v preskakovanju preprek v Lipici


Med 13. In 15. aprilom se bo v Lipici zgodilo prvo kvalifikacijsko tekmovanje v preskakovanju preprek. Tekmovalci- člani slovenskih konjeniških klubov in tekmovalci iz tujine bodo poskusili zbrati točke za uvrstitev v naslednji krog za Pokal Slovenije. Cena vstopnic za odrasle je 6€, za otroke do 15 let 3€.

 

4. Blues v Postojnski jami


Ljubitelji glasbe ste 19.04. in 24.05. vabljeni v skrivnostni podzemni svet Postojnske jame na izjemno glasbeno doživetje. Aprila bo jamo obiskal glasbenik Michael Burks, konec maja pa Billy Branch. Za več informacij o dogodku kliknite tukaj.

 

5. Praznik olja in bledeža v Padni


Med 27. in 29. aprilom se bo v Padni, najlepši vasici Slovenskega obalnega zaledja, zgodil praznik olja in bledeža. Pridite in poskusite olje domače proizvodnje, oglejte si tipično torkljo, fotografsko razstavo Roberta Titana na temo oljkarstva, ˝oljčno osmico˝, razstavo slik Ex-tempora in se udeležite svete maše z blagoslovom oljčnih vejic.


Pa naj še kdo reče, da se v Sloveniji nič ne dogaja!

  


Kategorije: festivali, Izleti, narava, Nasveti, pomlad, Prireditve
Oznake: doživetje, festivali, glasba, izleti, kulinarika, Medana, Padna, pomlad, Postojna, Radovljica, tradicija, vinarstvo


Slovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare