Oznaka: Ljubljana

Tečem, torej sem

Na leto se tudi do trikrat preselim. Jeseni na obalo, poleti v prestolnico in vmes še za kak mesec na Štajersko. Za kruhom ne grem zgolj s trebuhom, kot pravijo, ampak s polnim avtom škatel, knjigami in drugim. Saj veste- krame se nabere. In ko pakiram škatle in razvrščam nujno od manj nujnega, tekaško opremo vedno spakiram nazadnje. Še isti večer ali naslednje jutro, ko sem varno preseljena, si nadenem tekaške copate, mp3 in gremo. Kjerkoli sem, se vedno najde kakšna steza za tek.


Zakaj tečem? Ker me celodnevno sedenje pred računalnikom spravi v turobno razpoloženje, tek pa mi ga pomaga odpraviti. Če se zalotim da dva ali tri dni skupaj zgolj lenarim, se mi vse naloge in obveznosti zdijo še težje kot so v resnici. Tečem zase in ritem prilagajam počutju. To pomeni, da se včasih tudi samo sprehajam in vmes globoko diham. Kaj pa vi? Kdaj ste nazadnje prisluhnili sebi in tišini v vas?


Danes se bom odpravila na PST, pot spominov in tovarištva. 35 km dolga pot na mestu kjer je med drugo svetovno vojno žica ločevala okupirano Ljubljano od okolice je živ spomenik. Med tekom po poti, se zavem, kako srečni smo, da smo svobodni. Morda se sliši klišejsko, ampak je res.

 

˝Del poti spominov in tovarištva poteka tik ob koseškem bajerju˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Poleg PST-ja je v Ljubljani in njeni okolici še kar nekaj primernih tekaških poti. Park Tivoli z Rožnikom , Šmarna gora in Grmada, pa tudi na Igu se kaj najde.

 

˝Park Tivoli˝, Foto: Lana Švab (2012)


Primorcem priporočam tek na Slavnik ali pa ob obali iz Lucije skozi portoroški tunel do Strunjana. Za slednje počakajte do jeseni, sedaj je prevroče.


˝Tek ob vodi pomirja.˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Tudi na Bledu sem že tekla. Enkrat okoli jezera je kar primerna dolžina. Vmes se ustavite, naredite par izpadnih korakov in se zazrite v zeleno vodo. Pomirilo vas bo.

 

Celo Štajerska regija ima veliko poti, primernih za tek. Čez 21 dni se bo v Mariboru zgodil dvodnevni Eko maraton. Vendar to ni edina tekaška prireditev letos. Seznam je precej dolg. Večino prireditev smo že zamudili, jagodni izbor pa ostaja. Poleg omenjenega še 17. Ljubljanski maraton, ki bo potekal konec oktobra.

 

Kjerkoli že boste tekli, ne pozabite na udobno obutev in ustrezno pijačo! Poleti zgolj voda ne bo dovolj, nadomestiti morate izgubljene elektrolite. Mešanica jabolčnega soka in mineralne vode je po mojem mnenju boljša izbira od sintetičnih izotoničnih pijač. 


Kategorije: Ljubljana z okolico, Nasveti, Prireditve
Oznake: Ekomaraton Maribor, Grmada, Ig, Ljubljana, nasveti, PST, Rožnik, Šmarna gora, tek, Tivoli


Projekt: Trnfest- kultura, glasba, umetnost, lahkotnost

Projekt Trnfest je star 21 let. Četudi je postal del vsakoletnega poletnega dogajanja v prestolnici, ni nič kaj manj svež in zanimiv. Čez dan Trnfest obiščejo babice z vnučki, pozno popoldne se na improligi zbere staro in mlado, zvečer in do jutra pa predvsem zabave željni domači in tuji obiskovalci. Za vsakega se torej nekaj najde.  

 

Če bi rekli, da je Trnfest pač zgolj eden izmed mnogih festivalov, bi se zmotili. Trnfest je drugačen. Morda je kriva lokacija festivala- Trnovo, ki je od nekdaj čudežno delovala na ljudi. Spomnimo se Prešerna, ki se je prav tu zaljubil v Julijo in Plečnika, ki je tu živel in ustvarjal. 

 

˝Trnovo˝, Foto: Lana Švab (2012)

 

Od 31.07. do 01.09. se lahko na lastne oči prepričate, kako prijetno lahkoten, obenem pa vsebinsko bogat je Trnfest. Prednost Trnfesta je tudi ta, da so vse predstave, razstave, koncerti in zabave brezplačni-

 

Že jutri si lahko ob 21.uri, si lahko v KUDU Franceta Prešerna ogledate romantično humoresko Ugriz, Tine Janežič, nato pa se prepustite ritmom DJ-ev E.B.King, The Disko Don in Vuka.

 

 

Vse babice, ki med poletnimi počitnicami pazite na vnučke jih pripeljite na lutkovno predstavo in delavnico izdelovanja lutk ˝Svinjski pastir˝v četrtek, 02.08. ob 18.30h.

 

 

 

Več o programu Trnfest si preberite tukaj.

 


Kategorije: festivali, Kultura, Ljubljana z okolico, Prireditve
Oznake: festinval kulture, glasbe in filma, KUD Franceta Prešerna, Ljubljana, Plečnik, Prešeren, Trnfest, Trnovo, umetnosti


Slovenia HolidaysSlovenia Holidays MobileMobile TwitterTwitter FacebookFacebook YouTubeYouTube Bookmark and ShareShare